Strävan om en grundskola i Visseltofta

Mellan 2019, då kommunen stängde ner grundskolan i Visseltofta, och 2023 jobbade vi stenhårt för att starta upp en grundskola i egen regi; friskolan Wisseltofta Naturskola. Vi kom långt men inte hela vägen, ni kan läsa mer i hälsningen från styrelsen nedan. 

Även om vårt fokus just nu är med att starta upp vår utåtriktade verksamhet ; Wisseltofta Naturskola som en resurs för kommunens alla barn och ungar, fortsätter Visseltofta skolförening att tillvarata bygdens intressen i skolfrågor och är med och håller hoppet om att det kan bli en grundskola igen i Visseltofta vid liv. Om ni är intresserade eller bara nyfikna så kontakta oss gärna.

Hälsningen från styrelsen, hösten 2023 

Styrelsen i Visseltofta skolförening hade en dröm, ett mål - att starta friskolan Wisseltofta Naturskola i Visseltofta. Vi ville ge barn möjligheten till en skolgång som präglas av stark gemenskap och delaktighet i ett mindre sammanhang med fokus på hållbarhet och utomhuspedagogik. En skola i Visseltofta som skulle bidra till en levande landsbygd, utveckla byn, bygga samarbete mellan föreningar och främja gemenskap över åldersgränser. Skolan skulle bidra till flera nya arbetstillfällen, gynna lokala tjänsteföretag och företag med lokala produkter.

Visseltofta friskola, en grundskola med förskoleklass och årskurserna 1 – 6 och ett fritidshem, ska vara en liten skola som fullt utbyggd innehåller max 70 elever. Verksamheten präglas av ett hållbarhetstänk och utomhuspedagogik är ett viktigt verktyg i lärandet. Genom att vistas utomhus i naturens klassrum kopplas upplevelser och inlärning samman med undervisning inomhus i klassrummet. Undervisningen konkretiseras i utomhusvistelse vilket underlättar lärandet, minskar konflikter, ökar koncentrationen och förbättrar den psykiska och fysiska hälsan. Med en alltmer stillasittande livsstil ökar behovet av förstahandsupplevelser, att studera fenomen och processer i deras rätta miljö. Skolan strävar efter att ha färre barn i klasserna och vara lärartät. Tillsammans med en delaktig lärarkår och i nära samarbete med föräldrar kommer vi se till att skolans elever mår bra och utvecklas.

Det har varit fantastiskt att verka i den energin som finns när man samarbetar mot ett gemensamt mål. Det är väldigt få ideella föreningar som klarar Skolinspektionens hårda prövning och blir beviljade tillstånd att starta en liten byskola. Styrelsen i Visseltofta skolförening kraftsamlade och lämnade in en omfattande ansökan till Skolinspektionen våren 2022. Det hade inte gått utan stöd från eldsjälar, från personer med stor kompetens och kunskap, från föreningarna i byn, från banken och från Osby kommun.

Skolinspektionen avslog ansökan som styrelsen sedan valde att överklaga på egen hand. Konsulterade jurister avrådde att ens försöka överklaga. Men styrelsen i Visseltofta skolförening gav sig inte och motiven i överklagan gör att Skolinspektionen hösten 2022 tar tillbaka sitt avslag och beviljar föreningen möjlighet att starta Wisseltofta Naturskola.

Arbetet som följt har präglats av ett ord – medvind. Vi har verkligen haft medvind och det mesta har fallit på plats. För att nämna några saker så är skolbyggnaden säkrad och den är i bra skick och till ett bra pris. Vi har finansiering i form av banklån från Snapphanebygdens sparbank och bidrag från olika fonder för nödvändiga investeringar i skolbyggnaden, pedagogiska miljöer och skolbuss. Vi har en styrelse som uppfyller den kompetens som Skolinspektionen kräver och vi har ett koncept som har fått familjer som bor både i och utanför byn att ansluta. Vi har goda relationer med banken, kommunen och andra friskolor. Sist men inte minst har vi fått in fler än 20 spontanansökningar till tjänster på skolan, däribland rektorer som gärna vill jobba i Wisseltofta Naturskola. Det är glädjande att så många tror på skolan som arbetsplats!

Den stora och slutgiltiga utmaning blev att klara av att starta en skolverksamhet i den rådande ekonomiska situationen med inflation, höjda räntor och en sjunkande skolpeng. För att säkerställa en hållbar ekonomi tog styrelsen beslutet att höja elevantalet vid skolstart hösten 2024 från 20-25 elever, som vår ansökan till Skolinspektionen baserades på, till 40–45 elever.

Det är med ett tungt hjärta vi nu kan konstatera att vi inte har lyckats att rekrytera det antal elever som krävs för att säkra en hållbar start av Wisseltofta Naturskola hösten 2024. Trots att många föräldrar har anmält sina barn så räckte det inte ända fram.

Styrelsen i Visseltofta skolförening beslutade torsdagen 19 oktober 2023 att avsluta skolprojektet. Nu stänger vi dörren, det blir ingen grundskola i Visseltofta hösten 2024.

Vi brinner för lokal utveckling och för barns och ungas uppväxt och framtid, så vad gör vi nu med vår vision  och allt som är mobiliserat? Jo, hösten 2024,  öppnar vi upp vår utåtriktade verksamhet, Wisseltofta Naturskola som en resurs för hela kommunen.  Det är vår förhoppning  denna verksamhet kommer alla kommunens barn och unga till del.  Visseltofta har en fantastisk natur- och kulturmiljö som fler borde få lära sig i samspel med samt må bra av. Uppstart för denna verksamhet finansieras av Leader Skånes Ess genom projektet  “Ute är Inne i Visseltofta”. 

Vi vill också passa på att tacka alla som har varit en del av vår resa och bidragit på så många olika sätt. Ni vet vilka ni är - ingen nämnd, ingen glömd. Ett riktigt stort och hjärtligt tack!